latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Бугарска још рачуна на "Јужни ток"

Софија не губи наду да пројекат изградње гасовода Јужни ток може бити реализован, али у сваком случају ситуација с тим пројектом не треба да утиче на билатералне односе с Москвом, рекао је министар економије Бугарске Божидар Лукарски.

"У нашем интересу је да пројекат Јужни ток буде реализован. Доказали смо да је Бугарска поздан партнер Русије и у погледу транзита гаса из Русије у Европу", казао је Лукарски у интервјуу Интефаксу током посјете Москви.

Он је истовремено изразио наду да се историја Јужног тока ни на који начин неће одразити на економске односе између двије земље.

Русија је у децембру 2014. године објавила да прекида реализацују гасовода Јужни ток, јер за то није добила потребне дозволе Бугарске и сагласност ЕУ. Гасовод је требало да прође по дну Црног мора и преко Бугарске допрема гас у Србију, Мађарску, Аустрију и Италију. Умјесто тога одлучено је да се, користећи трасу по дну Црног мора, гради Турски ток, гасовод кроз Турску и да се на граници с Грчком изгради гасно чвориште за потрошаче Јужне Европе.