latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:15 | Аутор: СРНА

Дачић: Присуство УНМИК-а значајна брана тероризму

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Савјету безбједности УН да проналажење трајног и одрживог рјешења за Космет представља национални приоритет Србије и упозорио да је несмањено присуство УН на том подручју од суштинског значаја за изналажење трајног рјешења за Космет, као и брана од све присутнијих терористичких пријетњи.
Ивица Дачић - ОЕБС - Фото: Screenshot/YouTube
Ивица Дачић - ОЕБСФото: Screenshot/YouTube

Дачић је, обраћајући се пред Савјетом безбједности УН, нагласио да ће Србија наставити одлучно да дјелује на сузбијању тероризма у свим његовим појавним облицима и нагласио да очекује да међународна мисија на Космету и тамошње привремене институције самоуправе допринесу тој борби, саопштено је из Министарства спољних послова.

"Разлог за нашу дубоку забринутост овим поводом јесте, не само скрнављење споменика културе светског значаја, попут манастира Високи Дечани, већ и чињеница да се они скрнаве исписивањем порука терориста које глорификују `Исламску државу` и `Будући калифат` када међународна заједница улаже толике напоре супротстављајући се овом злу и највећој претњи миру и стабилности у свету", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија предузима све потребне мјере на плану сузбијања финансирања и организовања тероризма и све масовнијег феномена регрутовања страних терористичких бораца који се придружују оружаним терористичким организацијама на Блиском истоку, попут "Исламске државе".

Говорећи о потреби да се УНМИК задржи на подручју Космета, Дачић је указао да су безбједносни услови у којим живе тамошњи Срби испод свих стандарда што је довело до застоја у повратку интерно расељених.

Он је указао да процес међусобног помирења на Космету не може бити потпун без судског процесуирања бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ који су одговорни за прогон Срба, Рома, других неалбанаца, али и неистомишљеника међу Албанцима.

"Очекујемо да ће бити створени неопходни услови за процесуирање бивших припадника ОВК осумњичених за ратне злочине. Посебан значај придајемо процесуирању случајева на основу налаза Специјалне истражне јединице ЕУ о нехуманом третману људи и илегалној трговини људским органима на Космету и очекујемо да се одлука о формирању специјалног суда што пре усвоји", поручио је Дачић.

Он је нагласио да је Србија посвећена процесу помирења и оцијенио да је за тај процес важно суочавање са сопственом прошлошћу и расвјетљавање судбине несталих лица.

Говорећи о бриселском дијалогу, Дачић је рекао да Влада Србије савјесно, досљедно и у предвиђеним роковима испуњава све своје обавезе проистекле из до сада постигнутих договора и нагласио да је задовољан што је у актуелном извјештају генералног секретара УН о раду мисије УН на Космету препознат значај формирања заједнице српских општина.

"За Србију је то кључно питање у непосредном наставку имплементације бриселског споразума, као и питање повратка интерно расељених лица, положај Српске православне цркве и имовинска питања", поручио је Дачић данас у Њујорку.