latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:15 | Аутор: Б92

Да ли је мјесечарење опасно?

Мјесечарење је чест проблем, нарочито код дјеце, а процјењује се да 15 до 30 одсто најмлађих има бар једну епизоду мјесечарења током дјетињства.
Мјесечарење - Фото: илустрација
МјесечарењеФото: илустрација

Проблем се јавља обично око 5. године, до 11. године од мјесечарења пати око седам одсто дјеце, а око 13. године учесталост се смањује на три одсто, да би у одраслом добу тај поремећај сна био присутан код један до два одсто популације.

Особа која мјесечари не сјећа се да је напуштала кревет, а обично је ријеч о кратким епизодама од неколико минута, мада могу трајати и до 30 минута, пише портал Доктор.

Током епизоде мјесечарења особа изгледа као да је будна, очи су јој отворене и способна је да кратко одговара на питања и наредбе.

Мјесечарење, познато и као сомнабулизам је, према резултатима научних истраживања, насљедни поремећај. Наиме, ако један од родитеља пати или је патио од сомнабулизма, дијете има три пута већи ризик да развије тај поремећај сна од дјеце чији родитељи никада нису имали тај проблем.

Ако се мјесечарење јављало код оба родитеља, дијете има седам пута већи ризик, па зато стручњаци указују да на вријеме треба обратити пажњу на повећани ризик од тог поремећаја, јер мјесечарење не пролази увијек без посљедица - мјесечар често задобија модрице и друге физичке повреде.

Мјесечарење је поремећај сна кога карактеришу сложене и аутоматске радње које особа изводи у фази дубоког сна, најчешће током прва два сата пошто је заспала. У већини случајева мјесечари шетају по соби у којој спавају или одлазе у кухињу, а може да се деси и да изађу из куће, па чак и да сједају за волан.

Особе које мјесечаре обично се спонтано враћају у кревет. Међутим, када их неко током мјесечарења пробуди треба им вријеме да се приберу, а чак трећина мјесечара може да реагује агресивно према особи која их је пробудила.

Иако постоји увјерење да се мјесечари никад не повређују, чак 50 одсто особа које консултују љекара због овог поремећаја сна изјавило је да се повриједило током епизоде мјесечарења.