latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:43 | Аутор: klix.ba

Ова година ће бити најтоплија икада

Ова година ће бити најтоплија откако се мјере температуре, а стручњаци за климатске промјене тврде да ће глобално загријавање довести до наглог раста температура.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

У 2015. години већ су измјерене рекордно високе температуре у појединим подручјима, па је тако на Антарктику март био најтоплији од почетка мјерења.

Рекордно високе температуре у првих пет мјесеци ове године забиљежене су у Екваторијалној Гвинеји, Гани, Венецуели и Лаосу, гдје је у просјеку било топлије за 0,68 степени целзијуса.

Научници страхују да би 2015. могла означити крај 18 година дуге паузе у процесу глобалног загријавања.

Професор Адам Цаиф је за "The Times" рекао како постоје добре шансе да ове године буду срушени неки температурни рекорди.

"Температуре су већ сада више у односу на исти период прошле године", рекао је Цаиф.

Метеоролози су већ потврдили да ће све јачи "El Nino" у Тихом океану довести до смањења падавина у Африци и Индији. То се ових дана већ потврђује. Индију је захватио вал врућине од које је више од 800 људи смртно страдало.

Према подацима које има НАСА, 2014. година је била најтоплија од 1880. када су се почеле мјерити температуре, но на основу података у првих пет мјесеци ове године закључује се да ће 2015. бити још топлија.