latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:57 | Аутор: СРНА

Меркел и Оланд о снажнијој интеграцији еврозоне

Њемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд, највјероватније ће се састати наредне седмице како би финализовали планове за већу интеграцију еврозоне пошто је све јача пријетња од изласка Британије из чланства у ЕУ, изјавили су данас европски извори.

Исти извори истичу да ће на састанку у Берлину, такође учествовати и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Према наводима извора, званична тема разговора биће заједничка француско-њемачка мапа пута за будућност еврозоне као одговор на захтјев Јункера да земље чланице размотре начине за боље управљање монетарном унијом која је тешко погођена дужничком кризом.

Разговори ће бити одржани само неколико седмица након што је британски премијер Дејвид Камерон на изборима освојио други мандат на основу обећања да ће до 2017. године одржати референдум о чланству Британије у ЕУ и усљед спекулација да би британски гласачи могли да се изјасне против останка у европском блоку.

"Продубљење европске економске и монетарне уније у процесу, који је у својој завршној фази а Камерон своју тек почиње"," рекао је европски извор АФП, потврђујући одржавање састанка у Берлину.