latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:00 | Аутор: РТРС

Србија без налога за хапшење не може да изручи Шешеља Хагу (ВИДЕО)

Влада Србије поступаће у складу са домаћим законима и принципима међународног права, када је у питању захтјев Жалбеног вијећа Хашког трибунала за повратак Војислава Шешеља у Схевенинген.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Ово је поручио министар правде Србије Никола Селаковић, након разговора са главним хашким тужиоцем, Сержом Брамерцом.

Адвокат, Саша Обрадовић, који је одлуком Владе Србије именован да води поступак враћања лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља у Хаг, изјавио је да ће Србија поступити по налогу за хапшење "ако га и када га добије". 

Он је потврдио да је јуче стигла одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала која, између осталог, усваја захтјев Тужилаштва и налаже Влади Србије да Шешеља одмах ухапси без непотребног одгађања, али да још није добијен и налог за хапшење, преносе београдски медији. 

Љеркарски тим Војислава Шешеља упозорава да би његов повратак у Хаг могао да има фаталне посљедице по лидера радикала. 

Здравствено стање Војислава Шешеља није разлог за његово неизручење Хашком трибуналу, наводи се у захтјеву Жалбеног вијећа достављеном Влади Србије. Шешељ понавља да Србија, од које траже да га испоручи у Хаг, није дала гаранције за његово пуштање, а као правник не види ни основ за његово изручење.

Са Владом Србије још није имао контакте и не жели сарадњу што није случај и са правосудним органима.

Љекарски тим Војислава Шешеља упозорава да прекид друге хемотерапије коју прима може да буде фаталан за његов живот.

Из Канцеларије заштитника грађана Србије упозоравају да ни послије 12 година још није саопштена пресуда Шешељу , што је неспојиво са стандардима суђења у разумном року и правичним суђењем.