latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:48 | Аутор: СРНА

Бијељина: "Завичајни писци свом граду"

Чланови Удружења књижевника Републике Српске из подружнице у Бијељини представили су вечерас свој рад домаћој публици на књижевној вечери под називом "Завичајни писци свом граду".
Бијељина: "Завичајни писци свом граду" - Фото: СРНА
Бијељина: "Завичајни писци свом граду"Фото: СРНА

Домаћин књижевне вечери која је одржана у препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" била је Љиљана Лукић, која је најавила да припрема излазак три нова романа.

- Ми пишемо и стварамо, објављујемо књиге и сарађујемо у часописима широм свијета, имамо одличну сарадњу са српском дијаспором, али желимо да тај свој рад чешће и овако у личном контакту представимо публици за коју сви стварамо - рекла је Лукићева.

Предсједник бијељинске подружнице Јелина Ђурковић изјавила је да је на просторима Семберије, Мајевице, Бирча и Посавине активно 10 чланова Удружења књижевника Републике Српске.

Према њеним ријечима, иза њих су десетине објављених књига и безброј текстова објављених у часописима широм свијета, а само у прошлој години објављено је пет нових наслова.

- Ту смо, живи и здрави, и радимо, то је порука коју на сваки начин шаљемо својом поезијом и прозом, својим стваралаштвом - истакла је Ђурковићева.

Писац Здравко Згоњанин назвао је вечерашње дружење са публиком књижевном светковином, приликом да се завичајни писци окупе, друже и представе свој рад домаћој публици и медијима.

Он је рекао да писци Српске који живе и стварају у Бијељини још у свом граду немају просторију за рад, као ни финансијску подршку, што свакако прижељкују и очекују да ће бити остварено током године.

Према Згоњаниновим ријечима, Семберија је расадник добрих писаца и много их је који стварају и објављују на овим просторима, због чега очекује да ће се бијељински круг писаца ускоро и проширити.