latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:12 | Аутор: СРНА

Дан сјећања на погинуле борце из Прњавора (ВИДЕО)

Код спомен-костурнице на Новом гробљу у Бањалуци, данас је служен парастос, те прислужене свијеће и положено цвијеће у знак сјећања на погинуле и нестале борце и цивиле са подручја општине Прњавор.
Бања Лука: Спомен костурница - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Бања Лука: Спомен костурница - полагање вијенацаФото: СРНА

Предсједник општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор Боро Пеулић рекао је да је у Одбрамбено-отаџбинском рату на ратиштима широм Српске погинуло 626 бораца Војске Републике Српске из Прњавора, док се 35 још воде као нестали.

- Ако се овај број посматра у односу на број становника, Прњавор се након Илијаша убраја у другу општину по броју погинулих бораца - истакао је Пеулић.

Поводом обиљежавања Дана општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор, Пеулић је изјавио да је незадовољан радом Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестала лица на тражењу и идентификацији несталих Срба, те радом Суда и Тужилаштва БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима.

- Неприхватљиво је да Република Српска 20 година након рата још потражује 1.600 несталих бораца и цивила, док се у три спомен костурнице у Српској још налази 600 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака - нагласио је Пеулић.

Он сматра да Институт за нестала лица БиХ пристрасно ради и да су коштани узорци посмртних остатака Срба из политичких разлога на чекању, док не буде намирен број од 8.000 муслиманмских жртава у Сребреници.

Пеулић је додао да су парастосу присуствовали сви позвани представници власти Српске, али да је незадовољан малим одзивом грађана на овај и друге помене страдалим борцима који су дали своје животе за Српску.

Вијенце су на спомен-костурницу положили чланови породица погинулих бораца, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, општине Прњавор, Борачке организације и Удружења ртних војних инвалида општине Прњавор, општинске организације СДС-а Прњавор.

Парастосу је присуствовао директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, те представници Савеза организација ратних војних инвалида Републике Српске.