latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:20 | Аутор: СРНА

Донфанг заинтересован за изградњу новог блока ТЕ Гацко

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да је Влада Српске заинтересована и опредијељена за градњу нове, модерне ТЕ у Гацку која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене струје и допринијети развоју Српске и отварању нових радних мјеста.
ТЕ "Гацко" - Фото: СРНА
ТЕ "Гацко"Фото: СРНА

Ђокић је додао да је циљ Владе да се у реализацију овог изузетно значајног пројекта крене већ на прољеће идуће године, због чега је планирано да Меморандум о разумијевању између Владе Српске и кинеске компаније Донфанг електрик буде потписан почетком идућег мјесеца.

- Увјерен сам да ће кроз сарадњу Донфанга, као једног од водећих произвођача електроенергетске опреме у свијету и једног од водећих међународних извођача пројеката у области енергетике, и наших стручњака из електропривредног система Српске изградња новог блока ТЕ Гацко убрзо почети - рекао је Ђокић.

Министар је шеф Канцеларије кинеске компаније Донфанг за централну и источну Европу Лианг Јонгбин данас уручио писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији овог пројекта. Ђокић је нагласио да је за Српску веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње Термоелектране у Станарима.

Јонгбин је истакао спремност кинеске компаније да убрзано реализује овај пројекат, а као предност Донфанга, осим богатог искуства у изградњи термолектрана, навео је и подршку Владе Кине и финансијских институција које могу да понуде најповољније услове за реализацију овог и других пројеката у Републици Српској.

У писму намјере, између осталог, наводи се да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у РС, укључујући и изградњу новог блока ТЕ Гацко инсталисане снаге до 350 мегавата.

Комапнија Донфанг је током протеклих пет година, кроз реализацију уговора по принципу "кључ у руке" за ТЕ Станари, стекла богато искуство у области реализације термоенергетског пројекта у складу са стандардима ЕУ и домаћим законским прописима, у сарадњи са локалним партнерима и локалним добављачима у Републици Српској.