latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Надгласане судије - одлука о Шешељу преурањена

Судије Жалбеног вијећа Хашког трибунала Бахтијар Тузмукхамедов и Кофи Кумелија Афанђе, које су одбиле да потпишу захтјев да Војислав Шешељ буде хитно враћен у притвор, сматрају да је одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала била преурањена и неоправдана, пише "Политика".
Хаг - судница - Фото: ФОНЕТ
Хаг - судницаФото: ФОНЕТ

Како наводи лист, они су у заједничком мишљењу оцијенили преурањеном одлуку Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ до 26. маја или чим буде изводљиво послије тог датума, пребаци из Србије и стави под надзор службених лица Холандије.

У заједничком ставу, који преноси "Политика", Тузмукхамедова и Афанђеа наводи се да Жалбено вијеће није било упућено у повјерљиве информације о Шешељевом тешком здравственом стању.

Због тога би, тврде они, било разумније тумачење према којем је Жалбено вијеће, Претресном оставило потребан мавенарски простор како би оно извршило своју правосудну функцију, која обухвата сагледавање свих фактора релевантних за повлачење привременог пуштања на слободу.

"Осим тога, Претресно вијеће, према одлуци већине чланова Жалбеног вијећа, тек треба да изврши процјену Шешељевог могућег даљег привременмог пуштања на слободу, а да притом размотри евентуалне новоприкупљене информације о Шешељевом здравственом стању. Имајући у виду конкретне и специфичне околности овог предмета, тумачење којим се претресном вијећу одузело дискреционо овлашћење у спровођењу налога Жалбеног вијећа могло би се крајње неповољно одразити на права оптуженог", наводи се у заједничком мишљењу Тузмукхамедова и Афанђеа.

Закључак двојице судија је да је упркос налогу Жалбеног вијећа да се Шешељево привремено пуштање на слободу смјеста повуче, Претресно вијеће само поступило на разуман начин када је налог Жалбеног вијећа протумачило у интересу ефикасности и правде, па стога сматрају да је одлука већине чланова Жалбеног вијећа преурањена и неоправдана, пренијела је "Политика".
Налог Жалбеног вијећа нису потписала двојица од пет судија - Тузмукхамедов и Афанђе.