latinica  ћирилица
28/05/2015 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Фабијус: Британски референдум веома ризичан

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус изјавио је данас да је британски референдум о чланству у Европској унији "веома ризичан" и изразио наду да ће Британија остати у Унији.

"Саслушаћемо га и видјети шта предлаже. Покренуо је тај референдум пројекат, то је нешто веома ризично. Надамо се да ће Британија остати у ЕУ", рекао је Фабијус уочи за данас најављене посјете британског премијера Дејвида Кемерона Паризу.

Фабијус је казао да су грађани Британије навикли да им се говори да је Европа лоша ствар. "Оног дана када буду требали да одлуче, постоји ризик да ће да се изјасне да је Европа лоша ствар", додао је Фабијус.

Британија ће највише изгубити ако напусти ЕУ, оцијенио је Фабијус, али и додао да ће се то одразити и на Унију, пренијела је агенција АФП.

"Британија је војна, дипломатска сила. Ако тако важна земља напусти ЕУ, то ће проузроковати изузетно негативан утисак о Европи", сматра Фабијус.

Камерон ће током дана кренути на европску турнеју током које ће посјетити Хаг, Париз, Берлин, Пољску, гдје ће са званичницима разговарати о реформи ЕУ уочи референдума о чланству Велике Британије до краја 2017. године.

Он планира да разговара са свих 27 лидера ЕУ прије самита Европског савјета крајем сљедећег мјесеца и представи им планиране реформе као што је ограничавање имиграције у Велику Британију.

Краљица Елизабета Друга је, излажући законодавни план новоизабране владе у парламенту, објавила да ће Велика Британија до краја 2017. одржати референдум о чланству у Европској унији.

"Закон ће бити донесен како би се обезбиједио референдум о чланству у Европској унији прије краја 2017", рекла је британска краљица у традиционалном говору на почетку рада парламента.