latinica  ћирилица
28/05/2015 |  10:59 | Аутор: СРНА

Мектић: Напад на полицију у Зворнику - јесте тероризам

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да је напад на Полицијску станицу у Зворнику Тужилаштво БиХ оквалификовало као "терористички", што се и наводи у информацији Савјета министара БиХ о овом догађају, коју ће данас разматрати Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

"Уочи ове сједнице инсистирао сам да се са те информације, као и оне о акцији МУП-а Републике Српске `Рубен` скину све ознаке тајности како би се јавност упознала о свим детаљима", рекао је Мектић у Сарајеву пред почетак сједнице Представничког дома.

Он је изразио увјерење да ће посланици усвојити већину предложених закључака и мјера, као и иницирати неке нове чији је циљ борба против тероризма и свих других облика криминала.

"Најбитнији закључак јесте да пронађемо инструменте, и у организационом и у институционалном смислу, да се супротставимо тероризму који је присутан у БиХ. Најважније је да ми у БиХ признамо да имамо проблем тероризма. Када то учинимо, увјерен сам, наћи ћемо и одговарајуће мјере", истакао је Мектић.

Он је рекао да Министарство безбједности БиХ интензивно припрема документа која ће дати одговор на питање како се супротставити тероризму.

"Не желим да то буду само декларативне мјере или констатације, већ конкретне оперативне мјере које ће омогућити да снажно ударимо на тероризам у БиХ и да га поразимо. Већ сам рекао да ћемо побиједити шаку криминалаца који желе да својим радикалним и нецивилизованим идејама доведу у питање судбину БиХ и свих њених грађана", поручио је Мектић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас информације Савјета министара БиХ о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику, те о акцији "Рубен" коју је након тога провео МУП Републике Српске.

Пред посланицима ће се наћи и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу посланика СНСД-а Николе Шпирића за допуну дневног реда 11. сједнице Представничког дома тачком која гласи: "Информација Савјета министара БиХ о терористичком нападу у Зворнику".

Представнички дом на прошлој сједници није прихватио Шпирићев приједлог да у дневни ред сједнице буде уврштено разматрање извјештаја о терористичком нападу у Зворнику.