latinica  ћирилица
28/05/2015 |  11:37 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ усвојио измјене и допуне Закона о полицијским службеницима

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су, у првом читању и без расправе, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима БиХ, који би требало да обезбиједи неопходне претпоставке за ефикасније извршавање надлежности полицијских тијела и оперативне примјене полицијских овлаштења.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

У пракси се показало да су неке одредбе овог закона непотпуне, непрецизне или за чијим је постојањем престала потреба јер су регулисане другим законима или више нису актуелне.

Измјенама и допунама овог закона биће обезбијеђене неопходне претпоставке за ефикасније извршавање надлежности полицијских органа и примјене полицијских овлаштења, квалитативног побољшања уређења радноправног статуса полицијских службеника, уз истовремено обезбјеђивање неопходног степена заштите права полицијских службеника.

Законом се промовише и равноправна заступљеност жена и мушкараца у структури полицијских службеника.

Овај закон усклађен је са принципима и стандардима европског законодавства у овој области, а нарочито стандардима професионализације, специјализације и деполитизације полицијских структура, те заштите основних права.