latinica  ћирилица
28/05/2015 |  12:53 | Аутор: СРНА

Мектић: Утврдити да ли има финасијера и подстрекача тероризма

Безбједносне агенције и Тужилаштво БиХ даће одговор на питање да ли у БиХ постоји организација која финансира и подстрекава тероризам, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Представљајући посланицима Представничког дома ПС БиХ извјештај Савјета министара о терористичком нападу у Зворнику и акцији "Рубен" коју је након тога провео МУП Републике Српске, Мектић је рекао да је Тужилаштво БиХ овај напад окарактерисало као терористички.

Мектић се заложио за потпуно расвјетљавање овог кривичног дјела, односно да се открије како је припремано, договарано, да ли постоје организатори, подстрекачи, лица која су врбовала, те да ли постоји неко ко је то финансирао.

"Потребно је доћи до тога да ли постоји организација која финансира и подстрекава тероризам. Ми ћемо са Тужилаштвом БиХ дати одговор на то питање", истакао је Мектић.

Министар је хронолошки је описао напад у Зворнику 27. априла када је Нердин Ибрић наоружан упао у Полицијску станицу и убио полицајца Драгана Ђурића, а двојицу ранио, након чега је погинуо у размјени ватре.

"О нападу су обавијештени Тужилаштво БиХ и СИПА, који су одмах отишли у Зворник на увиђај", рекао је Мектић, наводећи да је ту ноћ био у Зворнику и присуствовао великом дијелу увиђаја.

Према његовим ријечима, након напада, по наредби Суда БиХ, извршени су претреси, прво код извршиоца терористичког дјела, а потом и код још двије особе које се могу довести у везу са њим.

"Пронађен је и изузет низ докумената, техничке и војничке опреме, а ова два лица су, уз извјештај о кривичном дјелу, предати Тужилаштву, након чега им је Суд БиХ одредио мјеру притвора", навео је Мектић.

Он је додао да је након терористичког напада у Зворнику, МУП Републике Српске 6. маја провео акцију "Рубен" због основане сумње да на подручју Српске постоји одређен број особа које се могу довести у везу са тероризмом, врбовањем и подстрекавањем или за које се може основано претпоставити да су насилни радикалисти.

"По наредби Специјалног тужилаштва Републике Српске, МУП Српске извршио је претрес на 32 локације и том приликом лишена су слободе 32 осумњичена лица", навео је Мектић.

Он је истакао да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ саопштила да се одређени број лица која су третирана овом акцијом налази под надзором и да су евидентирани као лица која наступају са позиција насилног радикализма или да се ради о особама наклоњеним селефизму.

Прецизирајући да је МУП Српске у акцији "Рубен" поступао по наредбама тужилаштва и суда, Метић је изнио приједлог да се о овом случају изјасни Високи судски и тужилачки савјет да би се отклониле све дилеме у законитост акције и да се овај случај више не би политизовао.

Мектић је предложио да Министарство безбједности БиХ сачини информацију о свим терористичким актима који су до сада тако окарактерисани у БиХ и да се у парламенту БиХ о томе најозбиљније проведе расправа.

"Да кажемо и признамо себи да имамо проблем тероризма у БиХ, јер ћемо се тада дефинитивно опредијелити и дати снажну политичку подршку агенцијама и правосуђу за борбу против њега", поручио је Мектић.

Он је указао на улогу медија у дерадикализацији ситуације у БиХ.

О акцији "Рубен" са аспекта заштите људских права посланицима је говорила министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац.

Она је навела да су Министарству из меџлиса Исламске заједнице из више мјеста у Републици Српској стигли дописи у којима је изражена забринутост повратника због хапшења и претреса које је провео МУП Српске, а посебно због чињенице да породице приведених нису имале информацију гдје су они одведени.

"Од МУП-а Републике Српске добили смо информацију да цјелокупну акцију води Специјално тужилаштво и да осумњичени који су приведени нису имали примједбе на поступање службеника МУП-а, ни других овлаштених лица, те да је акција проведена у складу са законом", навела је Боровчева.

Према њеним ријечима, оцјена Министарства за људска права и избјеглице је да од надлежних институција Републике Српске нису добијене детаљне инфорамације о утицају хапшења на повратничку популацију.

"На основу обиласка на терену и добијених информација од повратника потврђено је да је дошло до њиховог узнемиравања и да је нарушена њихова безбједност", истакла је Боровчева и додала да Министарство позива на укључивање институције омбудсмана БиХ у овај случај.

Она је позвала све надлежне институције и грађане на подручјима гдје је проведена акција "Рубен" да својим активностима допринесу јачању међусобног повјерења да би се обезбиједили мир и суживот, те поштовање људских права.

Чланови Клуба посланика СНСД-а и данас су напустили сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, након што није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома, Шефика Џаферовића.

Представнички дом БиХ није подржао ни захтјев посланика СНСД-а Николе Шпирића, да се на дневном реду нађе и извјештај Колегијума о настојању за постизање сагласности о његовом захтјеву, који је изнио на прошлој сједници о обављању расправе о терористичком нападу у Зворнику -и то прије извјештаја Савјета министара о овом догађају и активностима које су потом услиједиле.

Он је оквалификовао као "беспотребну гимнастику" данашњи извјештај Савјета министара о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и акцији "Рубен" која је потом услиједила.