latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:53 | Аутор: СРНА

На подручју Брчког лишен слободе Ђорђе Ристанић

По налогу Тужилаштва БиХ, јутрос је на подручју Брчког ухапшен Ђорђе Ристанић /58/ осумњичен за ратне злочине почињене на подручју Брчког.
Полиција Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Полиција Брчко дистриктаФото: РТРС

У саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се да су лишење слободе, по налогу тужиоца из Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, извршили полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ, уз асистенцију полицијских службеника Брчко дистрикта БиХ.

Ристанић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као предсједник Ратног предсједништва општине Брчко, током 1992. године, заједно са другим члановима Ратног предсједништва општине Брчко, те милиције и војске, планирао, наређивао и подстрекавао прогон несрпског становништва на том подручју.

Он је под истрагом због основане сумње да је починио кривично дјело злочини против човјечности.

Ријеч је о предмету категорије два, односно предмету у којем је истрага започета у Тужилаштву Хашког трибунала, након чега је предмет уступљен правосуђу БиХ.

Осумњичени ће у законском року бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати, те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.