latinica  ћирилица
28/05/2015 |  15:35 | Аутор: СРНА

Звиздић: Сарадња важна за стабилност региона

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је на Бечком економском форуму у Тирани да је добросусједска сарадња изузетно важна за стабилност западног Балкана што ће омогућити да пред инвеститорима наступају заједно и јединствено.
Звиздић у Тирани - Фото: СРНА
Звиздић у ТираниФото: СРНА

Обраћајући се учесницима панела "Од Берлина до Беча: Враћање геополитичке извјесности западном Балкану" Звиздић је истакао да овакви састанци говоре о отворености и спремности земаља западног Балкана да сарађују на свим пољима и да се и у политичком и друштвеном, а посебно економском смислу, удружују и стварају једно јединствено тржиште које може бити привлачно за стране инвеститоре.

Звиздић је говорио и о промјени приоритета у БиХ и истакао да Савјет министара тренутно има три кључна приоритета, од којих је први динамички развој и реализација оних задатака које има на путу ЕУ интеграција, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Он је рекао да су други кључни приоритет економске реформе са којима ће се пословно окружење промијенити и са којим очекује да БиХ постане земља привлачна за инвеститоре.

Звиздић је навео да је трећи кључни приоритет владавина права и борба против корупције и свих других облика криминала и тероризма, те добросусједска сарадња.

Он је истакао да ће БиХ подржати све пројекте који БиХ повезују са сусједима и навео поновни захтјев за Јадранско-јонски аутопут који би због бројних предности требало да пролази кроз БиХ.

Звиздић је рекао да БиХ подржава и заједнички пројекат са Србијом, а то је изградња жељезничке пруге Београд - Сарајево - Чапљина - Плоче.

Звиздић је додао да су балканске земље показале спремност за сарадњу, не само у смислу инфраструктурног, него и економског и социјалног развоја.

Домаћин састанка у Тирани је премијер Албаније Еди Рама, а присусвују и премијери Србије, Црне Горе, Македоније, те самопроглашеног Косова.