latinica  ћирилица
28/05/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

"Јасно се одредити да је у Зворнику био терористички акт"

Посланик СДС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић сматра да би ПС БиХ према нападу на Полицијску станицу у Зворнику требало јасно да се одреди као о терористичком акту.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

"Немојмо да минимализујемо терористички акт који је овдје починио само један, а око 3.000 потенцијалних терориста креће се БиХ. Немојте да то, како су неки дискутовали, сводимо на ловачко друштво", рекао је Бојић у расправи о информацији Савјета министара БиХ о нападу на Полицијску станицу у Зворнику, те о акцији МУП Републике Српске под називом "Рубен".

Он истиче да расправу не треба свести на извјештаје министра безбједности БиХ Драгана Мектића и министра за избјеглице и расељена лица Семихе Боровац, додајући да је ријеч о много широј теми за коју одговорност имају и Предсједништво и Савјет министара БиХ.

Према његовом мишљењу, ако се ово сведе само на пуку информацију, онда неће дати квалитетан одговор на "питање које се зове тероризам".

"Питање је колико су уопште структуре за борбу против тероризма оспособљене да се боре против њега", рекао је Бојић.

Он сматра да ова тема заслужује сједницу оба дома Парламентарне скупштине БиХ, Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ.

"Савјет министара БиХ мора да пронађе концепцију и да приједлог како ћемо у будућности реаговати на појаве које су могуће у БиХ, јер на то упућују институције које се баве прикупљањем информација о могућим терористима који су присутни у БиХ", навео је Бојић.

Говорећи о акцији "Рубен", Бојић је рекао да су хапшења извршена по процедурама. Када је ријеч о наводном кршењу људских права повратника, он је истакао да се то не утврђује на основу обиласка терена, него на основу процедуре.

Борјана Кришто из ХДЗ БиХ рекла је да није добро то што се термин тероризам не налази у називу тачке дневног реда и што се изгубио у расправи, јер уколико се проблем тероризма жели ријешити, онда га морају тако и назвати.

"Свака јавна личност која минимализује тероризам и оправдава то нечим другим доприноси том тероризму", сматра Кришто.

Према њеном мишљењу, информација Савјета министара БиХ практично и не постоји, а из информација добијених од министарстава безбједности, те људских права и избјеглица БиХ, терористички напад у Зворнику није се ни догодио.

И њен страначки колега Никола Ловриновић указао је да назив тачке дневног реда више указује да је ријеч о пљачки банке, а не о терористичком чину.

Предсједавајући овог дома Шефик Џаферовић (СДА) рекао је да је напад у Зворнику терористички чин и да је у директној супротности са интересима Бошњака.

"БиХ мора наћи систем мјера, од политичких, институционалних, полицијских, судских и других, како би се на најуспјешнији начин борили против екстремизма који је води у тероризам", нагласио је Џаферовић.

Према његовом мишљењу, очигледно је да расправа о овој теми данас неће бити завршена јер је много закључака и да ће она поново морати да дође у ПС БиХ.

"Најкоректније би било да стенограм и све закључке доставимо Комисији за одбрану и безбједност како би она то све сажела и Представничком дому доставила закључке", сматра Џаферовић.

Нермина Капетавновић из СДА рекла је да напад на Полицијску станицу у Зворнику јесте био терористички чин, те позвала Савјет министара БиХ да изради извјештај о безбједности у БиХ и достави га за наредну сједницу Представничког дома.

Дамир Бећировић из Демократског фронта рекао је да је напад на полицијску станицу у Зворнику био терористички чин и он није једини у БиХ, али многи у БиХ имају проблем да то признају.