latinica  ћирилица
28/05/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

Бушле: Добро је ако Србија тражи алтернативу за гас

Замјеник директора Секретаријата европске енергетске заједнице Дирк Бушле рекао је данас да је добра вијест ако Србија тражи алтернативу за снабдијевање гасом.
Дирк Бушле     (Фото:europe.eu) -
Дирк Бушле (Фото:europe.eu)

Реагујући на изјаву премијера Србије Александра Вучића да је Србија спремна за диверсификацију извора гаса, он је потврдио да је то добра вијест за Србију, а исто тако и за Европску енергетску заједницу.

Према његовим ријечима, диверсификација снабдијевања је у потпуности у складу са становиштем Енергетске заједнице у којој је Србија, како истиче, једна од најважнијих чланица.

"То у потпуности подржавамо и то на веома конкретан начин, тако што подржавамо инфраструктуру неопходну за диверсификацију, неопходне тржишне реформе и реформе великих фирми као што је `Србијагас`", рекао је Бушле за "Слободну Европу".

На питање да ли премијер Вучић на овај начин каже "збогом" и идеји о "Турском току", Бушле је одговорио да је руски ток кроз Турску концепт који умногоме одражава пројекат "Јужног тока" који је пропао.

"Србија је привржена европским правилима, а тај пројекат није био у складу са њима. Србија припада европском тржишту. Сада се воде разговори о алтернативи и новим гасоводима кроз регион. За сада не видим јасну разлику у односу на пропали пројекат `Јужног тока` и не видим економски моменат", рекао је Бушле.