latinica  ћирилица
28/05/2015 |  18:28 | Аутор: СРНА

Милер: "Гаспром" нема конкуренцију

Предсједник Управног одбора компаније "Гаспром" Алексеј Милер изјавио је данас у Београду да је извоз руског гаса на европско тржиште у порасту и нагласио да постоји потреба за новим гасоводима између Русије и Европе, о чему ће се преговарати.
Алексеј Милер (FOTO: gazprom.com) -
Алексеј Милер (FOTO: gazprom.com)

Он је на Међународном бизнис конгресу на панелу о будућности европског енергетског сектора нагласио да остали пројекти за испоруку гаса нису конкурентни пројектима које "Гаспром" планира и које ће реализовати, преносе београдски медији.

Милер је притом указао на значај реализације "Сјеверног тока", посебно у контексту чињенице да се стално помјерају рокови почетка изградње гасовода "ТАП", који треба да допреми гас из Азербејџана за европске потрошаче.

"Прије четири године био је план да тај гасовод почне да ради 2017. године. Сада је тај рок помјерен на 2021. годину и то помјерање може да се настави у недоглед", рекао је Милер.

Он је указао да је учешће руског гаса на европском тржишту прошле године достигло око 30 одсто, а процјењује се да ће и даље наставити да расте.

"За пет мјесеци ове године `Гаспром` је повећао испоруку гаса на европско тржиште за пет одсто у односу на 2014. годину, а од 2000. године учешће руског гаса у Европи порасло је за 17 одсто", нагласио је Милер.