latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:20 | Аутор: Агенције

ФИФА бира предсједника: Блатер позвао на јединство у свјетском фудбалу

У Цириху ће данас 209 чланица ФИФА изабрати предсједника упркос великом корупцијском скандалу који потреса ову организацију.
Сеп Блатер на 65. Конгресу ФИФА-е - Фото: AP
Сеп Блатер на 65. Конгресу ФИФА-еФото: AP

Предсједник Свјетске фудбалске федерације Сеп Блатер позвао је чланове овог тијела на јединство у борби против корупције, послије скандала који је захватио ову организацију.

Блатер се обратио делегацијама на конгресу ФИФА у Швајцарској, гдје ће се касније бирати предсједник ове организације.

Он је изложен оштрим критикама да није учинио довољно у борби против корупције у ФИФА. Противкандидат за челну позицију у организацији му је јордански принц Али бин Ал Хусеин.

Блатеров уводни говор накратко је прекинула жена која је махала палестинском заставом и викала на Блатера, прије него што су је одвели.

"Сматрам да је данас важно нагласити да треба кренути даље и бити транспарентан. Позиција ФИФА у свијету је важна. То је борба против корупције, против намјештања утакмица, расизма и дискриминације, који још постоје и наносе нам бол", рекао је Блатер.

Он је позвао учеснике конгреса да покажу свијету да могу заједно да управљају Фифом.

.....

Избор се одржава два дана након што је у Швајцарској ухапшено шест високих званичника ФИФА због корупције коју истражују САД. Истрага је фокусирана на 14 лица. Блатер је позван да одустане од кандидатуре, али је изјавио да се не сматра одговорним за скандал и тврди да ће остати предсједник ФИФА.

Седамдесетдеветогодишњи Блатер и тридесетдеветогодишњи принц Али имаће 15 минута да се обрате делегатима, а потом ће представници 209 савеза гласати. У првом кругу кандидат мора да добије двије трећине гласова, односно 140 гласова, да би побиједио. Ако се то не догоди, одлука о предсједнику ФИФА биће донесена у другом кругу, а побиједиће онај који буде имао већину.

Блатер је на челу ФИФА 17 година и има јаку подршку из Азије, Америке и Африке.