latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:42 | Аутор: Агенције

Загреб: Протест демобилисаних бораца (ВИДЕО)

У Загребу се наставља протест "шаторџија", односно демобилисаних бораца који већ неколико мјесеци протестују тражећи смјену министра Предрага Матића и његових помоћника Весне Нађ и Бојана Главашевића.

Јуче су одлучили да протестују на Марковом тргу све док их не прими премијер Зоран Милановић, који би јутрос требало да стигне у зграду Владе.

Демонстранти су синоћ најавили да очекују да ће у Савској данас и у наредних неколико дана окупити више хиљада ветерана.

Ноћ су провели у цркви Светог Марка у коју су се повукли након синоћњих инцидената са полицијом.

Премијер МИлановић јуче није примио демонстранте, а министар унутрашњих послова Рајко Остојић им је поручио да ће бити уклоњени с Маркова трга ако га сами не напусте до 22.00 часа.

Полиција је синоћ у неколико наврата покушала да наговори ветеране да изиђу из цркве, па су у једном тренутку покушали да уђу у њу. Пролаз су им запријечили свештеници.

Колико је ситуација била озбиљна говори и то да је неко вријеме интервенцију пратио и сам директор полиције Владо Доминић. Најдраматичније је било у тренутку кад се један од ветерана попео на кров зграде насупрот цркве и пријетио самоубиством, али су га остали демонстранти спријечили.

Демонстранти најављују да неће напустити цркву ни послије 8.00 часова, када могу наставити протест на Марковом Тргу, а полиција не смије улазити у цркву. Према члану 7. уговора између Ватикана и Републике Хрватске Црква је неповредива у смислу простора који има слободу обављања богослужења. У ставу 4. овог члана наведени су изузеци.

Дозволу за улазак у цркву органи власти не морају да траже када се ради о пожару или некој другој хитној ситуацији у којој су угрожени животи грађана или културна добра. То се, дакле, не односи на тренутну ситуацију са демонстрантима које је полиција покушала да уклони са Трга св. Марка када одлучили да протестују и послије 22 часа до када закон дозвољава.