latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Закаснила теза Николића о аутономији Косова

Вицепремијер и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је закаснила теза предсједника државе Томислава Николића да се аутономијом Косова унутар Србије може ријешити тај проблем, јер Албанци то не прихватају, како што Срби не прихватају једнострано проглашену независност.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Он сматра да се Србија неће суочити са захтјевом да призна Косово, јер ни сама Европа, како је нагласио, о томе нема јединствен став.

"У овом тренутку нико у Бриселу не зна шта ће тачно писати у споразуму, али је тачно да се од нас тржи да са Приштином потпишемо правно обавазујући споразум", рекао је он.

Дачић и даље сматра да је подјела Косова и Метохије најбољи, најправеднији и једини могућ приступ рјешавању тог проблема - Србији треба да припадне сјевер, а Албанцима територије јужно од Ибра.

Дачић је за Вечерње новости рекао да ће ситуација бити катастрофална када је ријеч о српским националном интересима. Власт не може само сједити у Београду, каже Дачић, бранити да се дискутује о Косову, док је у исто вријеме више од сто земаља признало независност.

Према његовим ријечима, Србији треба јака међународна позиција да би рјешавала косовско питање и не треба се конфронтиранти ни са ким.

"А тренутно смо у ситуацији да зависимо од тога да ли ће Русија или Кина ставити вето у СБ УН", указао је Дачић.

Он је, на питање да ли је платформа тачка раздора између предсједника Николића и владе, одговорио да му је блиска политика коју води премијер Александар Вучић, али да је сигурно да предсједник владе има контакте са предсједником државе, као и да се њих двојица консултују у вези међународних тема.

Дачић је "признао" да није читао платформу, али је нагласио да је сврха тог документа најважнија, подсјетивши да је велика разлика између политичких декларација у Београду и потреба људи на терену.

Шеф дипломатије  навеоје и да не зна да ли су се страни амбасадори информисали о платформи из медија или су је читали, али да схвата да је за њих најспорније то да ли ће у тексту бити ријечи о суштинској аутономији Косова унутар Србије.