latinica  ћирилица
29/05/2015 |  09:26 | Аутор: СРНА

"И до 5.000 потенцијалних терориста"

У БиХ налази се између 3.000 и 5.000 потенцијалних терориста, подаци су којима располажу обавјештајне и безбједносне агенције у БиХ.

Експерт за безбједност Предраг Ћеранић подсјетио је да је прије неколико година директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Алмир Џуво потврдио да је их тада у БиХ било 3.000.

"Вјероватно је тај број сада знатно већи ако у обзир узмемо оне који одлазе и враћају се са сиријског ратишта", рекао је Ћеранић.

Он је додао да је суштина у борби против тероризма превентивни рад, што, како каже, није само посао за полицију, пишу "Независне новине".

Стручњак за безбједност Зоран Драгишић каже да нема никакве сумње о томе шта се заправо догодило у Зворнику, подсјетивши да је тај напад и Тужилаштво БиХ окарактерисало као тероризам.

"Полемика увијек може да се води. Ми сад можемо да водимо полемику да ли је дан или ноћ. Нико нам то не брани. Међутим, апсолутно је свакоме јасно о чему се ту ради. Свака даља расправа је чешање језика", сматра Драгишић.

Већина посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на јучерашњој сједници у Сарајеву била је мишљења да БиХ има озбиљан проблем са тероризмом, због чега је потребно што прије утврдити стратегију на нивоу БиХ.