latinica  ћирилица
29/05/2015 |  09:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Артемије одбио да се врати под окриље СПЦ

Бивши владика рашко-призренски Артемије не прихвата позив Светог архијерејског Сабора СПЦ и патријарха Иринеја да, како су они од њега тражили, "крене путем мира и јединства са Црквом" и негира да је у расколу.

У саопштењу достављеном медијима, Артемије каже да његово одбијање није оглушивање о позив Сабора и патријарха већ својеврсно свједочење о правовјерју.
 "Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вјери, ништа заједничко немамо са расколом. Гледано, међутим, вашим очима, Артемије је у расколу", пише у саопштењу.
 Свети архијерејски Сабор СПЦ и патријарх Иринеј позвали су у сриједу бившег владику Артемија да "крене путем мира и јединства са Црквом" или ће Сабор бити приморан да, како је најављено, умјесто јединог спасоносног рјешења предузме даље и коначне канонске мјере.
 Артемије, међутим, наводи да је можда административно одвојен од СПЦ, али да догматски није одвојен од Христа, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава.
 "Свједочимо вам да чврст осјећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју вјерници најбоље препознају и прихватају", наводи се у саопштењу. 
 Артемије негира да је у расколу, истичући да у црквеном расколу може бити само неко ко је изневјерио правовјерје.
 "Садржина вашег писма не говори да је оно плод Духа Светог, него плод духа људског ради правдања пред свијетом и да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу, а он нас одбија", навео је Артемије који никада није прихватио одлуку Сабора СПЦ који га је рашчинио, и није, иако се то од њега очекивало,  скинуо мантију и владичанска одличја.
 "Умијеће народ је да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје", навео је Артемије.