latinica  ћирилица
29/05/2015 |  11:10 | Аутор: ТАНЈУГ

На аеродрому у Делхију процурио радиоактивни материјал

На међународном аеродрому "Индира Ганди" у Њу Делхију је данас уочено цурење радиоактивног материјала из једне пошиљке из Турске, које је заустављено брзом реакцијом тима за хитне интервенције, саопштили су индијски званичници.
Аеродром у Њу Делхију (photo: jantakareporter.com) -
Аеродром у Њу Делхију (photo: jantakareporter.com)

До инцидента је дошло у близини складишног простора авиокомпаније "Туркиш ерлајнс", гдје су откривене четири оштећене пошиљке са нуклеарно-медицинским материјалом, изјавио је извор из турске Националне управе за ванредне ситуације за агенцију АФП.

"Ситуација је под контролом и нема разлога за панику. Стручњаци за атомску енергију су на лицу мјеста, а оштећене пошиљке су изоловане", рекао је извор који је желио да остане анониман.

Индијска телевизија НДТВ је објавила да су два радника аеродрома била изложена радиоактивном материјалу и да су они из предострожности пребачени у болницу ради анализа.

Медицински материјал је требало да буде испоручен једној приватној болници у индијској престоници. Радиоактивни материјал који је процурио је радиоактивни јод, који се користи у нуклеарној медицини за лијечење хипертиреоидизма и рака штитне жлијезде.