latinica  ћирилица
29/05/2015 |  11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Голчевски: Противљење налозима Хага носи могуће посљедице

Уколико се Влада Србије и даље буде противила извршењу налога суда, било Жалбеног или Претресног већа, то може имати посљедице по Србију, о чему ће одлучивати Савјет безбједности Уједињених нација, изјавио је вршилац дужности портпарола Хашког трибунала Ненад Голчевски.

Са друге стране, с обзиром на то да допис Жалбеног већа у којем се тражи хапшење Војислава Шешеља још увијек није јавни документ, он највјероватније неће бити узет у обзир у шестомјесечним извештајима о сарадњи Србије са Трибуналом, који Савјету безбједности УН почетком јуна подносе предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон и главни тужилац Серж Брамерц, рекао је Голчевски за лист "Данас".

Он је нагласио да су све одлуке суда подједнако обавезујуће за све државе, па тако и за Србију, те да се не може произвољно и без посљедица одлучивати по којим ће се налозима поступати, а по којима не.

Голчевски је негирао да у вези Шешеља постоји неслагање унутар самог Трибунала, између Претресног и Жалбеног вијећа.

"Жалбено вијеће је издало налог Претресном вијећу да опозове одлуку о привременом пуштању Војислава Шешеља на слободу. Претресно се огласило тражећи додатне информације о његовом здравственом стању. Онда је наступило затишје, али Жалбено није реаговало никаквим документом или одлуком која се односи на Претресно вијеће", нагласио је Голчевски.

Он додаје да је Тужилаштво поднијело захтјев Жалбеном вијећу да временски ограничи реаговање Претресног вијећа, "али оно то досад није учинило".

"Тај поднесак Тужилаштва је још пред Жалбеним већем" истиче Голчевски, додајући да је став Тужилаштва у овом случају јасан, а то је хитан опозив одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу, односно његов повратак у Хашки трибунал.

Оцјењујући издвојена мишљења судија Жалбеног вијећа Бахтијара Тузмукхамедова и Кофија Кумелија Афанђе, по којима је одлука о хитном враћању Шешеља у Хаг преурањена и неоправдана, Голчевски каже да она не утичу на коначну одлуку суда.

У одлуци Жалбеног вијећа Хашког трибунала, која је стигла у Министарство правде Србије, тражи се да се лидер радикала до 26. маја или чим буде изводљиво послије тог датума, ухапси, задржи у притвору и потом преда надлежнима у Холандији.

У Влади Србије нагласили су да неће хапсити Шешеља без налога Претресног вијећа, јер прије свега поштују домаће законодавство, подсјећа "Данас".

Саша Обрадовић, који у овом процесу заступа Владу Србије, нагласио је да лидер радикала не може бити ухапшен нити испоручен Хагу без налога Трибунала, који Србији није достављен. Према његовим ријечима, достављена одлука Жалбеног вијећа није исто што и налог за хапшење.