latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:02 | Аутор: ТАНЈУГ

К. Митровица: Грађани спријечили исељење српске породице

Грађани Косовске Митровице који су се окупили испред куће Данила Илића у сјеверном дијелу града, спријечили су принудно исељење тог свог суграђанина и његове породице.
К.Митровица: Грађани спечили исељење српске породице - Фото: ТАНЈУГ
К.Митровица: Грађани спечили исељење српске породицеФото: ТАНЈУГ

Илићу је пријетило принудно исељење из куће коју је купио прије 13 година, пошто је један косовски Албанац добио судски спор у којем Илић уопште није учествовао.

Испред куће је јутрос био распоређен већи број припадника специјалне јединице косовске полиције, да би асистирали судији Основног суда у Митровици, који је измјештен у Вучитрн.

Они су скоро два сата држали у блокади и улицу која води према Илићевој кући али су, највјероватније након безбједносне процјене, одустали од насилне акције уклањања грађана.

Све се догађало испред капије Основне школе Св. Сава у Косовској Митровици, гдје се Илићева кућа налази, за вријеме док су ученици били на редовној настави. Неки од забринутих родитеља су, чувши шта се догађа испред школе, дошли на лице мјеста.

Иако су косовски полицајци у неколико наврата тражили од грађана да се разиђу и омогуће прилаз спорној кући, грађани су то упорно одбијали након чега су се припадници специјалне јединице Косовске полиције повукли.

"Све су нам порушили, ништа немамо, имања наша хоћемо да видимо и гробове. Нико нам то не допушта. Срамота. За ову силу је срамота. За народ не", рекла је Нада Андрић која је наставник у Основној школи Свети Сава.

Илић је захвалио суграђанима који су успјели да сачувају њега и његову породицу од избацивања на улицу.

К.Митровица: Грађани спечили исељење српске породице

"Овим путем позивам ако неко може некако да ми помогне да се ријеши тај судски спор. Не бјежим од никаквог судског спора. Ако може то да се ријеши да више нико не прави непријатности ни себи, ни овим мојим пријатељима", рекао је Илић.

Међу окупљенима били су и ранији власници куће која се налази у строгом центру сјеверног дијела Косовске Митровице.

"По катастарским папирима ми смо власници ове куће. Данило је ову кућу купио, само што није преведено на њега. Поштено је платио човјек паре и то је његова кућа", рекла је Олга Јанчевић - Апостоловић.

Апелациони суд у Приштини мјесецима не рјешава приједлог Илићевих адвоката да поступак поново буде рјешаван пред судом.
Илић није учествовао у судском спору јер, како каже, од суда није добио ни један позив за парницу, осим пресуде да мора да напусти кућу.