latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:23 | Аутор: СРНА

Касиповић: Заштитити пријављиваче корпуције

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да се морају охрабривати људи да пријављују корупцију, али да они морају бити и заштићени током цијелог поступка, ради постизања резултата и због тога што су таква лица друштвена савјест.
Конференција "Заштита лица која пријављују корупцију у Српској - перспективе и међународна искуства" - Фото: СРНА
Конференција "Заштита лица која пријављују корупцију у Српској - перспективе и међународна искуства"Фото: СРНА

"Након формирања Комисије за борбу против корупције морају се створити алати за реалну борбу, међу којима су и заштита ` звиждача` или `узбуњивача`, који су сада недовољно заштићени", рекао је Касиповић током конференције о теми "Заштита лица која пријављују корупцију у Српској - перспективе и међународна искуства".

Он је навео да је то једна од финалних фаза у борби и сузбијању корупције, и да је потребно дефинисати став да ли то питање рјешавати посебним или измјенама појединих закона.

"Сматрам да је боље донијети посебан закон, и то ће вјероватно бити суштина информације коју ће Министарство правде и Министарство унутрашњих послова понудити Влади на усвајање", нагласио је Касиповић.

Вођа Пројектног тима који ради за Владу Српске на пројекту успостављања и јачања аниткоруптивног дјеловања и механизама Видак Влатковић рекао је да су различита искуства и модели заштите "звиждача".

Он је навео да су у тој области и искуства земаља ЕУ, као и регионална искуства различита, те да се заштита лица која пријављују корупцију у Словенији и Црној Гори дефинише једним законом, док је у Србији то уређено кроз више закона.

"Суштински, како је то нормативно уређено неће у великој мјери одредити ефикасност заштите. Битно је да се успоставе и проведу механизми заштите", указао је Влатковић.

Роберт Шуми из МУП-а Словеније навео је да су у борбу против корупције укључене, осим МУП-а, и комисије за сузбијање корупције, те истакао да се у Словенији из године у годину пријављује све више ђела из области корупције.