latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Чижов: Београд неће одустати од сарадње са Русијом у енергетици

Представник Русије при ЕУ Владимир Чижов рекао је да могуће учешће Србије у пројекту гасовода из Азербејџана неће значити одустајање од сарадње са Русијом у области енергетике.

"Нема ничег чудног у томе да земље југоисточне Европе, укључујући и Србију, Македонију, гледају које би алтернативне варијанте могле да буду њихов интерес. То не значи да оне одустају од реализације заједничких пројеката са нама", рекао је Чижов у Москви.

Према његовим ријечима, руско учешће је могуће и у Трансјадранском гасоводу /ТАП/, јавила је РИА Новости.

Српски премијер Александар Вучић изјавио је јуче да је Србија спремна да диверсификује изворе испоруке гаса, а једна од могућности је и гасовод из Азербејџана.

Русија је почетком децембра прошле године саопштила да због неконструктивног става ЕУ одустаје од пројекта гасовода "Јужни ток", који је требало да преко Црног мора и Бугарске допрема гас до Балкана и Европе.

Као замјену за "Јужни ток", Русија је одлучила да гради гасовод кроз Турску до границе са Грчком за јужноевропске кориснике.

САД подржавају изградњу Трансјадранског гасовода из Прикаспијског региона и од Блиског истока до Западне Европе, односно од Азербејџана, преко сјевера Грчке, до Италије.