latinica  ћирилица
29/05/2015 |  13:13 | Аутор: СРНА

Малешевић: У завршној фази израда стратегије развоја образовања

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је у завршној фази израда нацрта Стратегије развоја образовања до 2020. године у Републици Српској, која ће у јулу бити упућена Народној скупштини Српске.
Бањалука - Малешевић - обраћање учесницима конференције - Фото: СРНА
Бањалука - Малешевић - обраћање учесницима конференцијеФото: СРНА

"Вјерујем да ћемо идуће седмице организовати стручну расправу о нацрту ове стратегије, како би својим приједлозима допринијели квалитету", рекао је Малешевић у Бањалуци.

Коментаришући јучерашње закључке Уније студената Републике Српске о потреби доношења новог закона о високом образовању, Малешевић је рекао да је ово могуће након доношења Стратегије развоја образовања до 2020. године.

Он је подсјетио да је у плану рада Народне скупштине и Владе Српске да закон из ове области иде у скупштинску процедуру у четвртом кварталу.

"Многе промјене у високом образовању, као и питање лиценцирања студијских програма морају бити дефинисани у закону", истакао је Малешевић.

Он је оцијенио да образовање у Српској стагнира због чега Министарство мора предузети мјере како би дошло до побољшања квалитета на високошколским установама, али и у основној школи, те предшколском образовању.

Унија студената Републике Српске апелује да се убрзају активности на доношењу Стратегије развоја образовања и Закона о високом образовању у Републици Српској.

Унија студената сматра да би највећи приоритет требало да имају активности које се односе на пооштравање критеријума за лиценцирање високошколских установа, увођење обавезног релиценцирања и рангирање Факултета према индикаторима квалитета, истиче се у закључцима са данашње сједнице Уније студената Републике Српске одржане у Бањалуци, који су упућени предсједнику Владе и министру просвјете и културе Републике Српске.