latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:38 | Аутор: СРНА

Сукоби полиције и ветерана у Загребу

Хрватска полиција сукобила се у Загребу са ратним ветеранима, који су пробили полицијски кордон код Марковог трга, гдје се налази сједиште Владе.

Ријеч је о групи од 200 ветерана, који су данас из Савске улице кренули ка Цркви Светог Марка у којој се од синоћ налазе њихове колеге.

Они су се, уз обезбјеђење полиције, кретали улицама Загреба, носећи државну и заставе војних јединице, те пјевајући пјесме, међу којима и усташку "Ево зоре, ево дана...".

Код Каменитих врата, која воде ка Марковом тргу, преко полицијског кордона бацили су запаљену бакљу, након чега је дошло до сукоба, преносе хрватски медији.

Полиција је покушала да приведе ветеране, али су их у томе спријечили други демобилисани борци.

Више од 100 полицајаца обезбјеђује пролаз од Каменитих врата, а након што је пробијен полицијски кордон код Градске скупштине повећао се број ветерана испред цркве.

Хрватски медији незванично сазнају да полиција са додатним снагама иде на Марков трг, те да су ванредно ангажоване полицијске јединице ван Загреба.

Предсједник Удружења хрватских ратних војних инвалида Ђуро Глогошки позвао је полицију преко мегафона да откаже послушност.

Претходно је министар за борачка питања Предраг Матић разговарао са ветеранима у Цркви Светог Марка, са којима, како каже, није постигнут договор.

Матић каже да им је предложио да напусте цркву и склоне шатор у Савској, након чега ће премијер Зоран Милановић разговарати с њима, што су они одбили.

Вођа протеста ветерана Јосип Клем рекао је да је жалостан што Матић дозвољава да полиција напада хрватске демобилисане борце, који траже дијалог.

Хрватски ветерани провели су ноћ у Цркви Светог Марка у коју су ушли након интервенције полиције током њиховог протеста на Марковом тргу.

Протесту се синоћ прикључила и група хулигана, који су вријеђали полицију и узвикивали "За дом спремни".

Хрватски ветерани већ мјесецима протестују испред ресорног министарства, захтијевајући оставку министра Предрага Матића.