latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Крај јуна крајњи рок за споразум с кредиторима

Грчка је данас саопштила да је крај јуна крајњи рок за постизање споразума са кредиторима, упркос наводима разних званичника из Атине да је споразум на дохват руке, изјавио је грчки министар финансија, Јанис Варуфакис.
Јанис Варуфакис - Фото: Beta/AP
Јанис ВаруфакисФото: Beta/AP

Варуфакис је рекао да је, према фебруарском споразуму са кредиторима, програм помоћи за Грчку продужен до 30. јуна, па је то датум до ког је потребно постићи нови споразум, преноси агенција Франс прес.

Грчка љевичарска влада већ мјесецима преговара са кредиторима (Међународни монетарни фонд, ЕУ и Европска централна банка) у покушају да "одмрзне" посљедњу траншу помоћи вриједну 7,2 милијарде евра. Преговори су запели око смањења пензија, реформе тржишта рада, фискалне политике и повећања пореза на додату вриједност, које захтијевају кредитори, а које влада у Атини оклијева да спроведе.

Грчки министар унутрашњих послова Никос Вуцис изјавио је током викенда да Атина неће сљедећег мјесеца отплатити нову траншу дуга од 1,6 милијарди евра ММФ-у зато што нема новца.

- Још има много посла. Назиру се солидни реформски програми. Договор је могућ - рекао је јуче комесар ЕУ за економска и монетарна питања Пјер Московиси на маргинама самита Г7 у Дрездену.

Варуфакис је критиковао кредиторе због њиховог инсистирања на строгим мјерама штедње које су, како наводи, погубне по грчку привреду, али и по Европу. Министар је поручио да ће споразум са кредиторима укључивати реформу тржишта рада, социјалне бенефиције и смањење јавног дуга.

Привреда Грчке је у првом кварталу потонула 0,2 одсто, вративши се у рецесију, након благог привредног опоравка на нивоу прошле године, показали су званични подаци у Атини.

Амерички министар финансија Џек Лу је данас, послије састанка министара и банкара Г7 у Дрездену, изјавио да Атина и њени кредитори морају заједно да раде на очувању Грчке у еврозони.

- Инстутиције морају да покажу мало флексибилности, а Грчка мора да донесе неке веома тешке одлуке, али једно се неће десити без другог. Сви се слажемо да је рјешење овог проблема без изазивања кризе у интересу свих страна, као и у интересу глобалне економије - рекао је Лу.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард изјавила је да излазак Грчке из еврозоне постоји као могућност, али да он не би довео до распада монетарне уније. Она је, ипак, додала да се нада да Европљани неће морати да се суоче са тим и да ће се наћи начин да Грчка остане у еврозони.

Министар финансија Француске Мишел Сапен је, са друге стране, инсиситрао на томе да не постоји сценарио такозваног "Греxита" и да је у преговорима остварен напредак, иако још увијек недовољан да би они били закључени.