latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:46 | Аутор: Б92

Умро други најтраженији нациста

Канађанин украјинског поријекла Владимир Катриук, осумњичен за нацистичке ратне злочине током Другог свјетског рата, преминуо је у 93. години у Канади.

Катриук је био други на листи најтраженијих нацистичких злочинаца Центра Симон Визентал.

Према наводима адвоката, он је преминуо послије дуге болести.

Како је пренео Би-Би-Си, Катриук је умро само неколико сати пошто је Центар за израелска и јеврејска питања позвао канадске власти да обезбједе да одговара за ратне злочине.

Русија је почетком мјесеца подигла оптужницу против Катриука и затражила да из Канаде буде депортован у Москву да би му се судило.

Истражни комитет Русије тврди да је Катриук учествовао у масакру 1943. године у селу Катин, које се тада налазило у оквиру Совјетског Савеза, а сада је дио Бјелорусије. Вјерује се да су тада припадници нацистичког батаљона, који су већином чинили Украјинци, убили свих 156 мјештана села.

Катриук је одбацио оптужбе, али је шведски Универзитет Лунд 2012. године објавио студију у којој се наводи да је он био кључни учесник.

Катриук је наводно напустио "Ш" јединицу 1944. године, а судски документи показују да је живио у Паризу прије него што је емигрирао у Канаду 1951. године, гдје је касније добио држављанство.

Живио је у Онтарију са супругом и бавио се пчеларством.

Канадске власти су биле покренуле истрагу, али су одлучиле да Катриуку не одузму држављанство јер нису пронашли доказе о злочинима.