latinica  ћирилица
30/05/2015 |  08:37 | Аутор: Б92

"Интензивирати борбу против Боко Харама"

Нови нигеријски предсједник Мухамаду Бухари обећао је током свог инаугурационог говора да ће интензивирати борбу против исламистичке групе Боко Харам.
Офанзива против Боко Харам - Фото: AP
Офанзива против Боко ХарамФото: AP

Он је навео и да ће се одлучно ухватити у коштац са проблемима са којима се суочава његова земља.

Бухари, који је преузео челну позицију у држави послије избора одржаних 28. марта, истакао је да је наслиједио "огромне проблеме", укључујући тешку економску кризу и немире широм земље, пренијела је агенција АФП.

"Са тим проблемима ћемо се суочити одлучно и директно. Нигеријци неће зажалити што су нам повјерили ту одговорност", рекао је Бухари на церемонији у Абуџи пред својим присталицама, државним званичницима и шефовима других афричких држава.

Он је, такође, назвао побуњенике из Боко Харама "безумном, безбожничком групом, који су даље од ислама него што се то може замислити".

Нови предсједник Нигерије је најавио да ће у граду Мајдугури, престоници савезне државе Борно на сјевероистоку Нигерије, иначе важном упоришту Боко Харама, основати нови војно-командни центар.

"Побједа се не може извојевати из командног центра у Абуџи", истакао је Бухари.

Он је обећао и да ће урадити све што је у његовој моћи да спасе хиљаде талаца за које се вјерује да их и даље држе припадници Боко Харама, укључујући и 219 девојчица које су отете из града Чибок у априлу 2014. године.