latinica  ћирилица
30/05/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

Лавров: Запад зна да је Кијев главна препрека споразуму

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да водеће западне земље које прате ситуацију у Украјини одлично разумију да су украјинске власти главна препрека примјени споразума из Минска.
Сергеј Лавров у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј Лавров у БеоградуФото: ТАНЈУГ

"Неки мисле да ће, ако се рат заврши, морати да одговарају за резултате рада у економској и социјалној сфери, неки се боје да ће батаљони, који ратују на југоистоку Украјине, а мало коме се потчињавају, доћи у друге регионе земље и тамо показати за шта су способни", рекао је Лавров за телевизију "Русија 24".

Он каже да неки сматрају да ће, што се више форсира ратна хистерија, тиме бити лакше украјинским властима да инсистирају на томе да треба више притискати Русију.

Лавров је подсјетио на став Запада да ће ако споразуми из Минска буду спроведени, бити укинуте санкције против Русије, као да их је једино та земља потписала.

"На наше питање како ће реаговати ситуације да Кијев не испуњава своје обавезе, што се стално понавља, наши западни партнери ћуте", упозорио је Лавров.

Он је додао да се зна да Запад шаље сигнале кијевском руководству, засад ван очију јавности, мада су многи Европљани на граници да то учине јавно пошто такве "кулоарске сугестије" немају резултата.

Лавров је подсјетио да споразуми из Минска предвиђају да са руководством Доњецка и Луганска треба почети консултације о припреми локалних избора.

Руски министар је подсјетио да је у споразумима наведено да економска блокада треба да буде прекинута, обновљена социјална давања и успостављен рад банкарског система, те да треба да буде спроведена амнестија на југоистоку, усвојен закон о посебном статусу Донбаса и спроведена уставна реформа, али да се ништа од тога не ради.

Он је међутим истакао да украјински предсједник Петар Порошенко остаје партнер у преговорима и да се настављају контакти са њим.

Према ријечима Лаврова, сада је важно сузбити покушаје кршење примирја и поигравања тешким наоружањем које мора бити повучено и чувано на јасно утврђеним локацијама.

Лавров је рекао и да је са америчким државним секретаром Џоном Керијем отворено разговарао о Украјини, као и о оптужбама да на југоистоку наводно има руске војске и наоружања.

"Предали су нам фотокопије некакви космичких снимака веома лошег квалитета. Ми их проучавамо. Није јасно шта је тамо фотографисано. Нису нам предочене чињенице", истакао је шеф руске дипломатије.