latinica  ћирилица
30/05/2015 |  09:26 | Аутор: СРНА

Спашено више од 4.200 миграната

Италијанска обалска стража саопштила је да је координисала спасавање више од 4.200 миграната који су се бродовима превозили преко Средоземног мора, а током акције пронађено је и 17 тијела.

Позиви су упућени јуче са 22 брода који су, углавном, плутали у либијским водама, а ли и дуж јужне италијанске обале.

У току 24 часа спашено је рекордних 4.200 миграната. До сада је у једном дану највише спашено 3.791 лице у акцији која је проведена 12. априла, а 2. маја 3.690 људи.

"Све се одвијало у време када су били велики таласи. Претходних неколико дана није забиљежена ниједна акција, а онда се одједном појавио велики број бродова", објаснио је за АФП портпарол Међународне организације за миграцију у Италији Флавио ди Ђакомо.

Италијанска обалска стража објавила је на "Твитеру" да су на три гумена чамца пронашли 17 тијела и више од 300 миграната.

Из информативне службе обалске страже нису могли да кажу од чега су умрли мигранти на тим бродовима.

У јучерашњој акцији спашавања учествовала су четири брода италијанске морнарице, бродови обалске страже и граничне полиције, као и њемачки и ирски војни бродови и други страни бродови који су ангажовани у оквиру европске акције "Тритон".

Италијанска обалска стража је претходно 28. маја спасила у Средоземном мору више од 700 миграната.

У Италију је од почетка године стигло више до 40.400 илегалних имиграната, док је 1.770 мушкараца, жена и дјеце погинуло или нестало у покушају преласка, према посљедњим подацима Међународне организације за миграцију у којима није уврштен број миграната који су јуче спашени.