latinica  ћирилица
30/05/2015 |  10:43 | Аутор: СРНА

Мектић: Правним средствима потиснути тероризам из БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да се са Тужилаштвом БиХ и полицијским агенцијама трага за рјешењима која ће дати ефикасан и брз одговор на борбу против тероризма, како би се уништио свим могућим правним средствима и потиснуо из БиХ.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

"Треба погледати истини у очи и признати да имамо проблем са тероризмом у БиХ, да имамо проблем са радикалном, екстремном и насилном идеологијом, да имамо појединце који врбују, заговарају, подстрекавају и финансирају терористичке активности", рекао је Мектић за сарајевско "Ослобођење".

Он је истакао да је формирана већа радна група која ће на нивоу БиХ радити стратегију за превенцију и борбу против тероризма, у којој ће предвидјети мјере дерадикализације БиХ.

Мектић је навео и да локалне заједнице морају донијети своје стратегије, додајући да се мора пронаћи начин дјеловања у радикалним заједницама.

"Немамо избора. Или ћемо поразити тероризам или ће тероризам побиједити БиХ. Са мјерама које планирамо, уништићемо ту шаку криминалаца и превараната који варају и врбују људе за нешто што није никаква цивилизацијска вриједност, никакво демократско достигнуће и начин живота", каже Мектић.

Наглашавајући велику улогу вјерских заједница у овом периоду, Мектић је изразио убјеђење да су врхови вјерских заједница у БиХ опредијељени за рјешавање питања тероризма, јер се екстремни радикализам често поистовјећује са начином практиковања вјере.

Министар очекује да ће Тужилаштво БиХ резултатом свога рада оправдати значајно повећање буџета које му је додијељено. Он је истакао да ће на тужиоцу бити одговорност да прикупи довољан квантум сумњи да је неко починио дјело тероризма и да та оптужница мора завршити осуђујућом пресудом.

Министар безбједности тврди да ће на челу полицијских агенција бити професионалци, људи предани послу који су спремни да сарађују са свим институцијама у БиХ.