latinica  ћирилица
30/05/2015 |  11:16 | Аутор: novosti.rs

Епилог састанка у Женеви: Клубови се приклонили ФИБА

У Женеви је у четвртак увече оджан састанак ФИБА са 15 националних савеза и лига, на којем се дискутовало о промјенама у новом календару такмичења, који би на снагу требало да ступи 2017. године.

Једна од главних тема састанка било је и писмо које су лиге окупљење око првог човјека Евролиге, Ђордија Бертомеуа, послале ФИБА, а на дневном реду је био и изглед нове Евролиге.

Према незваничним најавама, свјетска кућа кошарке већ је направила финансијску конструкцију и обезбиједила средства, што значи да је прикупила подршку неопоходну за реализацију новог европског такмичења.

Такође, незванично бројни савези приклонили су се ФИБА, а чему је претходило извињење због подршке коју су давали садашњој Евролиги. Остаје, до званичног саопштења, да се види да ли је ФИБА успјела у намјери да упозорењем да ће репрезентативна кошарка сносити посљедице због одлука клубова, приволи најјаче "играче" да промијене страну.

Овакав расплет посебно је битан за балканско подручје у којем траје "рат" за регионално такмичење. Уколико би клубови остали уз АБА лигу, постоји бојазан да би национални тимови Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, БиХ и Македоније биле санкционисане неиграњем на великим такмичењима. С друге стране, савези и клубови имају понуду ФИБА да шампион нове регионалне лиге иде директно у Евролигу, а побједници националних такмичења у квалификације.

Дакле, сада су сви, клубови и савез(и) на потезу, који никако не смије да буде исхитрен, док не буду све опције отворене на столу.