latinica  ћирилица
30/05/2015 |  13:05 | Аутор: СРНА

Притвор осумњиченима у случају "Босналијек"

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор за седморо осумњичених у случају "Босналијек", а за Едином Арсланагићем и Бојаном Кебеом који су недоступни правосудним органима биће расписана међународна потјерница.

Притвор је одређен за Шефика Ханџића, Амара Арсланагића, Хасана Шепу, Изета Арсланагића, Јасмина Шепу, Самира Телебечировића и Аиду Селвић, преносе федерални медији.

Кантонални суд им је одредио притвор због могућности њиховог утицаја на свједоке, скривања доказа и бијега из БиХ.

Они су осумњичени за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја и овлаштења, пореска утаја, кривотворење службене исправе, те склапање штетног уговора.

Осумњичени су да су као организована група и запослени у фирми "Босналијек", "Брштаница" и "Карпе Дијем" од 2002. до 2012. године починили више кривичних дјела, те на тај начин оштетили "Босналијек" и буџете Федерације БиХ /ФБиХ/ и Кантона Сарајево за вишемилионске износе.

Осумњичене су 27. маја на подручју Сарајева ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ у акцији кодног назива "Бајер", током које је претресено и више локација у вези са незаконитим активностима у предузећу "Босналијек".

Хапшење је извршено по налогу Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, а у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево и Пореском Управом ФБиХ.

Овој акцији претходила је вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су документоване незаконите активности у фирми "Босналијек" Сарајево.