latinica  ћирилица
30/05/2015 |  15:57 | Аутор: СРНА

Реакција Берлина на руску "црну листу"

Званични Берлин затражио је објашњење од Москве због чега се на руској "црној листи" од 89 политичара, дипломата и војних званичника из ЕУ налази осам њемачких држављана, саопштено је из Министарства спољних послова Њемачке.

- Званични Берлин је у контакту са Москвом и инсистира на транспарентности у рјешавању овог проблема - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да лица која се налазе на листи имају право да знају из којих разлога им је забрањен улазак у Русију.

Русија је амбасадама појединих држава чланица ЕУ у Москви предала листу са именима особа које више не могу да уђу у Русију, објавили су њемачки медији.

У међувремену је чешки премијер Бохуслав Соботка рекао да Чешка неће самостално реаговати на "црну листу" европских политичара и посланика којима је Русија забранила улазак на њену територију.

Он је рекао да ће Чешка тражити објашњење зашто су међу 89 непожељних Европљана и четворица Чеха, али да очекује јединствени заједнички одговор ЕУ Кремљу.

- Не сматрам да Чешка треба да предузима некакве самосталне кораке. Сигурно ћемо се посавјетовати у оквиру ЕУ да ли на то треба некако посебно да реагујемо - рекао је Соботка и додао да је руска "црна листа" одговор Москве за санкције.