latinica  ћирилица
30/05/2015 |  16:05 | Аутор: СРНА

Обрадовић: Жалбено вијеће да се изјасни о налогу за хапшење Шешеља

Представник Владе Србије Саша Обрадовић затражиће у понедјељак, 1. јуна од жалбеног вијећа Хашког трибунала да се изјасни о налогу за хапшење Војислава Шешеља, који је према Закону Србије о сарадњи са Трибуналом неопходан за покретање поступка изручења.

Он је навео да је почетком прошле седмице Србија добила одлуку Жалбеног вијећа, којом је наложен повратак Шешеља у притвор у Хагу, али не и налог за хапшење.

Обрадовић каже да је тим поводом контактирао Секретаријат Хашког трибунала од којег је добио одговор да је "диспозитив те одлуке довољан у овом случају", односно да налог за хапшење није потребан.

- Након тога је Министарство правде доставило одлуку Жалбеног већа Вишем суду у Београду, а поступајући судија је рекао да је налог за хапшење у овом случају неопходан за покретање поступка по Закону о сарадњи са Трибуналом - додао је Обрадовић.

Наводећи да је овдје настао формални проблем, Обрадовић је рекао да ће због тога у понедјељак, 1. јуна, затражити од судског вијећа, које је донијело одлуку о повратку Шешеља у Хаг, да ово питање разјасни и изнесе свој став.

- У том смислу тражићу да будем саслушан заједно са представником Секретаријата Трибунала да би вијеће могло да има све околности донесене одлуке и поступка који треба да се спроведе у Београду - рекао је Обрадовић.

С обзиром да је поступак о овом питању хитне природе, Обрадовић очекује да та расправа буде заказана у року од десетак дана, преносе београдски медији.

- За то вријеме ће Шешељ наставити да борави на слободи под условима које му је одредило претресно вијеће, осим ако не одлучи да измјени своју одлуку и да се добровољно врати у притвор Хашког трибунала - рекао је Обрадовић.

Он је навео да ће Србија досљедно поштовати своје међународне обавезе, али и поступати са домаћим законодавством.

Шешељ је пуштен на привремену слободу у новембру прошле године након 12 година проведених у притвору.

На инсистирање главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, Жалбено вијеће је наложило Влади Србије да га ухапси до 26. маја или у што краћем року након тога.

Шешељ не жели добровољно да се враћа у Хашки притвор, у који је 2003. године доборовљно отишао и још чека првостепену пресуду.