latinica  ћирилица
30/05/2015 |  19:43 | Аутор: СРНА

"Соларни импулс" креће на први прекоокеански лет

Авион на соларни погон требало би да вечерас полети из Нанђинга у Кини до Хаваја у Пацифику, седму етапу пута око свијета.
Соларни авион на путу око свијета - Фото: Beta/AP
Соларни авион на путу око свијетаФото: Beta/AP

Обичан путнички авион прелази ову дионицу од 8.000 километара за десетак часова, али ће експерименталном авиону "Соларни импулс" бити потребно пет или шест дана непрестаног лета, што је око 130 часова.

"Временски услови изгледају добро. Покушај полијетања из Нанђинга планиран је у 20.00 часова", објавила је екипа "Соларног импулса" на свом "Твитер" налогу.

Швајцарски предузетник и инжењер Андре Боршберг биће сам за командама летјелице.

Ова етапа од 8.172 километра најдужа је на путу око свијета. Соларни авион требало је да полети из Нанђинга 5. маја, али је то више пута одлагано због лоших временских услова.

Швајцарски пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг, који на смјену управљају летјелицом, отиснули су се на пут око свијета 9. марта из Абу Дабија.

Очекује се да ће лет око свијета, који је подјељен у 12 етапа, са паузама, трајати пет мјесеци.

Ово је први авион на соларни погон који ће покушати да облети Земљу и пређе укупно 35.000 километара, користећи искључиво сунчеву енергију.

До сада је "Солар Импулсе 2" постигао два рекорда - најдужи пут пређен у једном лету и највећу брзину у односу на Земљу.

Ово путовање привукло је широм свијета велику пажњу људи који соларни погон виде као гориво будућности, извор чисте, обновљиве енергије.