latinica  ћирилица
30/05/2015 |  20:09 | Аутор: РТС

Блатер оштро критиковао америчког федералног државног тужиоца

Предсједник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер оштро је критиковао америчког федералног државног тужиоца Лорету Линч, која је наложила хапшење високих функционера ФИФА због сумње на корупцију и прање новца.

Блатер је такође рекао да може да опрости побуну челника Европске фудбалске уније (УЕФА), али да је никада неће заборавити.

"Неподношљивост из УЕФА не долази само од једног човјека, већ константно од 1998. године када сам дошао на чело ФИФА. Ја могу да им опростим такав потез, али никада га нећу заборавити. Не можемо без УЕФА, али ни они не могу без нас", рекао је Блатер.

Дан након што је, упркос незапамћеном скандалу, пети пут изабран за предсједника ФИФА, Блатер је за швајцарску телевизију рекао "да нешто много смрди" у одлуци да се два дана прије избора хапсе водећи људи Свјетске куће фудбала.

Швајцарска полиција је, по налогу америчких власти, ухапсила седморицу функционера ФИФА, међу којима су два потпредсједника и један члан Извршног комитета.

Линчова је послије хапшења рекла да су осумњичени "увели корупцију у светски фудбал да би остварили своје интересе и обогатили се".

"Шокиран сам том изјавом. Као предсједник, никада не бих дао такву ијзаву о некој другој организацији без непобитних сазнања и доказа", рекао је Блатер.

Према његовом мишљењу, и америчко Министарство правде је отишло предалеко у својим акцијама, које су проузроковале да се на Међународну фудбалску федерацију сручи бујица осуда.

"Уз све поштовање америчког правосудног система и новог министра правде, морам да кажем да су Американци своје држављане, за које сумњају да су умијешани у финансијски криминал, морали да ухапсе у САД, а не у Цируху, два дана прије Конгреса ФИФА", рекао је Блатер.

Он је отишао и корак даље, па је сугерисао да би читава акција можда могла да има и политичке мотиве.

"Мој противкандидат је био јордански принц Али бин ел Хусеин, а познато је да су Сједињене Америчке Државе највећи спонзор Јордана", истакао је Блатер.

Предсједник ФИФА је поновио да се све ово највјероватније не би десило да су организацију свјетских првенстава 2018. и 2022. године добили Енглеска и САД.

"Американци су се кандидовали за организацију Свјетског купа 2022, а Енглези су жељели да буду домаћини 2018, али су и једни и други изгубили, па сада имамо притисак енглеских медија и америчких правосудних органа", казао је Блатер.

У опширном интервјуу он је истакао и да челницима Европске фудбалске уније неће заборавити понашање уочи избора и инсистирање да повуче кандидатуру.

"Највише ме је изненадила мржња, не само једног човјека у УЕФА, већ у читавој организацији која не може да прихвати чињеницу да сам ја предсједник ФИФА од 1998. године", рекао је Блатер.

"Могу свакоме да опростим, али им нећу заборавити. Ми не можемо без УЕФА, али ни УЕФА не може да живи без нас", закључио је Блатер.