latinica  ћирилица
30/05/2015 |  21:27 | Аутор: СРНА

Палмира: Џихадисти дигли затвор у ваздух

Џихадистичка група "Исламска држава" дигла је у ваздух затвор у древном сиријском граду Палмира, који је представљао симбол репресије сиријског режима 80-их година прошлог вијека, саопштила је данас сиријска опозициона Опсерваторија за људска права.
Палмира - Фото: РТС
ПалмираФото: РТС

Овај велики затвор усред пустиње скоро је у потпуности уништен, након што је "Исламска држава" поставила експлозив унутар зграде и дигла здање у ваздух.

Присталице "Исламске државе" објавиле су на "Твитеру" више фотографија експлозије и уништене зграде затвора, пренио је АФП.

Опсерваторија је навела да је затвор у Палмири познат по погубљењу неколико стотина затвореника за вријеме режима Хафеза Ал Асада, оца садашњег предсједика Башара Ал Асада.

У том затвору су били и политички затвореници који су годинама били мучени.

"Исламска држава" недавно је заузела антички град Палмиру, а сиријске власти прије него што је град пао у руке џихадиста пребацили атворенике у друге затворе у Сирији, наводи Опсерваторија.

Палмира је позната по остацима из римског доба, а својевремено је привлачила хиљаде туриста својим стубовима и храмом бога Бала. Од почетка сиријског сукоба у марту 2011, пљачкаши краду предмете из музеја, док су оштећени остаци древних грађевина.