latinica  ћирилица
11/06/2015 |  14:07 | Аутор: РТРС

Плесна трупа америчких Индијанаца The Yellow Bird у Бањалуци

Музеј савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са Америчком амбасадом у БиХ 15. јуна од 20.00 часова на платоу испред Музеја организује музичко-сценски перформанс The Yellow Bird, међународно признате плесне трупе америчких Индијанаца.

The Yellow Bird је група професионалних плесача под руководством Кена Данкана, члана San Carlos Apache племена, коју чини више од 15 плесача из Арикари, Хидатса и Апачи племена који својим наступом славе јединствени дух америчких Индијанаца.

Традиционалним плесом, причом и игром, они кроз аутентично културно искуство преносе знања о значају животне средине, очувању живота у природи и различитости култура.

У својој 25-гoдишњој каријери "Жуте птице" су путовали и наступали као културни амбасадори своје земље на бројним фестивалима у Европи, Сјеверној и Јужној Америци.

2012 године снимили су спот са познатом поп пјевачицом Нели Фуртадо, и појавили се на додјели Билбордових музичких награда.

Гости су били и на популарном Ен-Би-Си вечерњем шоу са Џеј Леном, као и учесници церемоније отварања љетних Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

Плесна трупа америчких Индијанаца The Yellow Bird

Ово је им је прва посјета БиХ, у склопу које ће наступати у Сарajeву, Тузли, Брчком, Бјељини и Бањалуци.