latinica  ћирилица
15/06/2015 |  17:10 | Аутор: СРНА

Италијански привредници заинтересовани за сарадњу са Српском (ВИДЕО)

Италија је значајан инвеститор у Републици Српској и други најзначајнији партнер у спољно-трговинској размјени која је у првих неколико мјесеци ове године била 183 милиона КМ.
Бањалука - Ђокић - конференција - Фото: СРНА
Бањалука - Ђокић - конференцијаФото: СРНА

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да су привредници Италије исказали велико интересовање за инвестирање и сарадњу са компанијама и предузећима у Републици Српској.

- Италијански привредници исказали су спремност за сарадњу у многим областима и ово је прилика да анимирамо значајан дио наших привредних потенцијала за сарадњу - рекао је Ђокић у Бањалуци, након састанка са члановима Удружења италијанских предузећа Конфидустрија Венеција Ђулија и представницима предузећа из Српске.

Ђокић је навео да је до посјете привредника из Италије дошло након његове посјете покрајини Венеција Ђулија у марту и тадашњих договора о интензивирању међусобне сарадње.

- Захвалан сам на томе што су наши италијански партнери препознали могућност унапређења сарадње са Републиком Српском и добру шансу за инвестирање у Српску или развијање партнерских односа са већ постојећим компанијама у Републици Српској - истакао је он.

Подсјетио је да Српска има добру привредну сарадњу са Италијом, истичући да се укупна спољнотрговинска размјена између Италије и Републике Српске одвија на високом нивоу са 183 милиона КМ само у првих неколико мјесеци ове године.

Када је ријеч о покривености узвоза извозом, Ђокић је рекао да се он креће у високом проценту од 88,3 одсто.

- Српска је отворена за привредну сарадњу, добро мјесто за инвестирање и стабилан партнер који може да прихвати и води разговоре на високом нивоу, те да изврши обавезе - истакао је Ђокић.

Он је рекао да су предности Српске за инвестирање њена географска позиција на граници ЕУ са веома изграђеним и снажним институцијама које пружају осјећај потпуне стабилности са дугогодишњом макроекономском сигурношћу, коју је остварила као резултат великих напора које чини Влада Републике Српске.

Ђокић је навео да Српска има низ законских рјешења која привлаче стране инвестиције и сигурност за инвестирање у Српској, закључујући да се тренутно ради на доношењу неколико нових закона којима ће се омогућити да се инвеститори још брже опредијеле за Српску.

Предсједник Конфидустрија Венеција Ђулија Серђо Разето рекао је новинарима да је на састанку било ријечи не само о приједлозима, већ и о могућностима конкретне сарадње италијанских и привредника Републике Српске.

Предсједник Подручне Привредне коморе регије Бањалука Горан Рачић рекао је да је више од 20 компанија из Републике Српске исказало интересовање за сусрет са италијанским привредницима. Он је додао да су представници Привредне коморе упознали госте из Италије о условима пословања, пореском систему и законским прописима у Републици Српској.

Он је рекао да ће сутра на састанку у Привредној комори Републике Српске бити сумирани разговори и дефинисани облици сарадње у наредном периоду.