latinica  ћирилица
20/06/2015 |  16:40 | Аутор: Агенције

Грац: Мушкарац из БиХ џипом убио троје, потом ножем напао људе (ФОТО)

У аустријском граду Грацу је нешто иза поднева возач џипа намјерно у пуној брзини улетио у масу људи, убивши троје.

Возач џипа који је данас пројурио пјешачком зоном у центру Граза и притом усмртио троје људи, а 34 повриједио, је Ален Ризвановић из Бихаћа јавља Федерална телевизија.

Ризвановић је рођен 1989. године, а живи у мјесту Калсдорф код Граза. Шеф полиције Јосеф Кламмингер на ванредној конференцији за медије је казао како је нападач из Граза 26-годишњи Аустријанац, поријеклом из БиХ.

Нападач је ожењен и отац двоје дјеце. По занимању је возач, а у тренутку несреће није био под утјецајем алкохола или дрога. Наводно је 28. маја пријављен због породичног насиља, али се та информација још истражује.

Кламмингер је истакао како трагедија нема терористичку позадину већ је ријеч о појединачном случају.

Службено, смртно су страдале три особе. Погинуо је четверогодишњи дјечак, те младић и дјевојка стари 24 и 28 година. Повријеђене су 34 особе, међу којима је и троје дјеце, од чега је двоје тешко повријеђено, али стабилно. Шестеро одраслих је у критичном стању, речено је на конференцији за медије.

Грац - џип којим је нападач покосио људе

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине је путем Амбасаде БиХ у Бечу од полиције информисано да је држављанин БиХ особа која је данас изазвала тешку несрећу у аустријском граду Грацу.Како је изјавио начелник Канцеларије за односе са јавношћу МСП БиХ Небојша Регоје, провјером у систему констатовано је да та особа има важећи бх. пасош, те да ће Амбасада БиХ предузети, у зависности од жеље тог држављанина, мјере за пружање конзуларне помоћи у складу са важећим дипломатско-конзуларним конвенцијама.

"Што се тиче осталих детаља о несрећи, МСПБиХ односно Амбасада БиХ у Бечу не могу давати информације с обзиром да излазе из наше надлежности. Очекујемо да ће у складу са интересима истражни органи Аустрије обавјештавати јавност о тој несрећи", казао је Регоје.

Грац - хитна помоћ на мјесту несреће

Возач аутомобила који је данас у Гразу убио три, а повриједио више од 30 особа, рођен је у Босни и Херцеговини. Потврђено је да се ради о Алену Ризвановићу рођеном у Бихаћу 1989. године.

"Особа је у Аустрију дошла са родитељима као избјеглица када је имала четири године, а у међувремену је добила аустријско држављанство", рекао је за Клиx.ба савјетник у Амбасади БиХ у Бечу Миле Саџак.

Он је додао да је полиција претресла стан осумњиченог, али да ништа значајно није пронађено тако да се не може говорити о мотивима.

Саџак је потврдио да за сада нема информација о томе да ли међу погинулима и повријеђенима има држављана Босне и Херцеговине.