latinica  ћирилица
21/06/2015 |  12:21 | Аутор: Агенције

Дачић: Нисмо изненађени потезом Велике Британије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Велика Британија нацрт резолуције о Сребрници није подијелила чак ни сталним чланицама Савјета безбједности УН, али да Србија није изненађена тим документом и да је знала какве су намјере Велике Британије.

Дачић је новинарима рекао да је Србија од децембра прошле године добила 60 "крипто заштићених телеграма" из разних престоница, те да је нацрт резолуције о Сребрници није изненадио.

- Нас ово није изненадило, ријеч је о томе да Велика Британија то ни са ким није подијелила, чак ни са сталним чланицама Савета безбједости УН, а какве су им намјере то смо знали, рекао је Дачић.

Он је додао да ће рукодовдство Србије учинити све да заштити националне интересе наводећи да је послао писмо министрима спољних послова пет сталних чланица СБ УН.

Додао је да консултације на нивоу пет сталних чланица још увијек нису објављене и да се оне и очекују од понедјељка.

- Очигледно је да постоје велика неслагања међу сталним чланицама СБ УН, рекао је Дачић додајући да ће Србија пратити ситуацију.

ЗАОБИЛАЖЕЊЕ СРБИЈЕ - ОДРАЗ НЕДОБРОНАМЈЕРНОСТИ ЕУ 

Дачић је изјавио данас да је ЕУ, уколико је тачно да је од Русије тражила изградњу источног гасног прстена који би заобишао Србију, требало о томе да обавијести Београд и оцијенио да се такав начин опхођења Брисела не може назвати добронамјерним.

- Србија није слепо црево, већ кључ Европе, поручио је Дачић.

Он је потврдио да је на званичном састанку са руским министром енергетике Александром Новаком од њега добио информацију да је ЕУ Русији понудила варијанту источног прстена који је би обишао Србију.

- Замолио сам га да то понови и јасно је рекао да би тај прстен ишао Бугарском и Румунијом до Словачке и онда даље у друге земље. Са мном су били министри Душан Вујовић и Жељко Сертић и они могу да посведоче о томе, а ја сам то пренео и премијеру Александру Вучићу, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Он је нагласио да не зна каква је судбина тог приједлога и да је јавности само пренио да се такав приједлог чуо.

- Такав предлог, уколико је истинит, требало је да буде подељен са Србијом, јер она не заслужује такав однос, поновио је Дачић.

Он је подвукао да је Србија много уложила у "Јужни ток" и да ће, у случају да се прекине доток гаса преко Украјине, бити у великом проблему, јер не може без тог енергента.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине који је најављен за 23. јун у Бриселу, Дачић је навео да ће Србија уложити максимум напора да настави са конструктивним приступом дијалогу и да ће до конкретних рјешења доћи само уколико и друга страна покаже исти такав однос.

- Србија је свесна да постоје многе ствари за које се понекад не може рећи да су случајне и има много тешких тема, али сигурно је да под притиском нећемо доносити никве одлуке. Доносићемо одлуке које су рационалне и које гледају у будућност, али уз пуну заштиту наших националних и државних интереса, поручио је Дачић.