latinica  ћирилица
23/06/2015 |  08:32 | Аутор: РТРС

БиХ - Француска: Aкција "ЦД", ухапшено седам лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту рано јутрос су започели реализацију међународне полицијске акције кодног назива „ЦД“, која се проводи у сарадњи са полицијским органима Француске.
Припадници СИПА-е (фото: sipa.gov.ba) -
Припадници СИПА-е (фото: sipa.gov.ba)

Акција се проводи на подручју Зенице, Власенице, Приједора и Јајца, гдје је слободе лишено седам лица и врше се претреси објеката на више локација, док се акција истовремено проводи и на подручју Француске, јављају сарајевски медији.
 
Наведене активности реализирају се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.
 
У оквиру ове акције слободе су лишене особе иницијала Е.С., Д.Х., Т.Х., Л.Х., Н.Д., Б.Т. и Е.Х. због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом трговина људима у сврху радне експлоатације.
 
Особе лишене слободе сумњиче се да су дужи временски период (од 2012. године) врбовали више женских особа на начин да су са њима ступали у ванбрачне заједнице и организирали њихове одласке на подручје Француске, а  потом  их  путем уцјена, пријетњи, застраживања, злостављања и других видова физичког и психичког насиља приморавали да врше кривична дјела џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин. У појединим случајевима жртве су била и дјеца.
 
Жртве су биле под сталном контролом, те изложене свакодневном физичком и психичким малретирању од стране починиоца кривичних дјела, како би прибавиле што већу количину новца.
 
Процјењује се да су осумњичене особе својим незаконитим активностима стекле противправну имовинску корист у износу већем од 2 милиона евра, који су куповином некретнина у БиХ и луксузних возила убацивали у легалне новчане токове или трошили на луксузан начин живота. 
 
Наведене особе сумњиче се и за кривична дјела прања новца, кривотворење исправа, кријумчарење особа, злоупотребе опојних дрога и др.
 
У рад заједничког истражног тима, који је први пут формиран, укључени се представници Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Француске, те истражитељи СИПА-е и Ођела за малољетнике Полицијске префектуре Париз, који су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двије државе.
 
За потребе рада истражног тима, у Паризу више мјесеци борави истражитељ СИПА-е, полицијски официр за везу, ради благовремне размјене оперативних података и информација.
Особе лишене слободе бит ће приведене у службене просторије СИПА-е гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињом кривичном дјелу и починиоцима, бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање. 
 
Акција је не договорени знак, почела јутрос у 6:00 сати у БиХ и Француској.

На овом предмету радио је заједнички истражним тим из БиХ и Француске, састављен од око 20 особа, из полицијских и тужилачких институција БиХ и Француске, који су више мјесеци проводили заједничке истражне радње на подручју двију држава, ради откривања врло сложених и друштвено опасних облика криминала, који угрожавају сигурност грађана на подручју БиХ и Европске уније.

Активности је подржала Европска асоцијација тужилаца ЕUROJUST.