latinica  ћирилица
23/06/2015 |  11:40 | Аутор: СРНА

Семберски произвођачи траже откупну цијену пшенице од 45 фенинга

Пољопривредници у Семберији очекују да откупна цијена овогодишње пшенице у Републици Српској буде 45 фенинга по килограму, без урачунатог подстицаја.
Пшеница - Фото: ТАНЈУГ
ПшеницаФото: ТАНЈУГ

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић рекао је да жетва хљебног жита почиње за викенд и да је сва пшеница ове године одличног квалитета.

Према ријечима произвођача, принос пшенице на овом подручју је од 2,5 до шест тона по хектару, а очекивани просјечан род је три тоне пшенице по хектару, што је 20 одсто мање у односу на родне године.

На подручју Семберије пшеницом је засијано око 12.000 хектара.

Бакајлић је позвао републичку и локалну власт да прије уласка комбајна на њиве исплате преостала дуговања пољопривредницима како они не би своја права тражили на протестима.

"Очекујемо и од српских представника власти у заједничким органима БиХ да заштите домаћег пољопривредника тако што ће на 60 дана зауставити увоз пшенице, док се не откупи домаћи род", пренио је Бакајлић захтјев семберских произвођача.

У обраћању новинарима, чланови Удружења пољопривредника су истицали да на цијену пшенице у Српској неће моћи да утиче само цијена у земљама окружења јер је у тим земљама и производња значајно јефтинија и подржана је од државе.

Пољопривредници указују да претходних 18 мјесеци раде без прихода, само са трошковима, јер је прошлогодишњи род уништила поплава.

Срећна околност је, кажу, бесцаринско трговање са Турском, која је велики потрошач пшенице, па очекују да извозом на ово тржиште постигну добру цијену пшенице.